Japan 2005

4 januari

Vandaag weer terug naar Osaka, en het is ook voor de japanners de laatste dag van hun korte vakantie rond de jaarwisseling. Vanaf 1 januari heeft men hier vrij gehad, en dat is de gelegenheid geweest voor vele van hen om familie en vrienden te bezoeken. (En ik heb ook een aantal snowboarders gespot, aan de hand van hun bagage).
Nu dus wel naar de onsen, maar helaas blijkt dat het buitenbad gereinigd wordt op dinsdag en donderdag ochtend, dus moeten we genoegen nemen met de binnenbaden. Dit is nog steeds zeer aangenaam, en na een goed uurtje badderen wordt besloten om toch maar eens aan een terugreis te gaan beginnen. Omdat we geen stoelen meer hebben kunnen reserveren, gaan we terug via de ongereserveerde treinstellen, en dat betekent dat je netjes in de rij moet gaan wachten, en hopen op een zitplaats.
De eerste trein laten we dus maar schieten, in ruil voor een plaats vooraan in de rij. Dat helpt, maar na een overstap moet het tweede stuk helaas als nog gestaan worden. Gelukkig kunnen we voor het laatste stuk van de terugreis weer wel vooraan in de rij komen te staan, en dit keer puilt de trein, die toch met een 285 km/uur door het landschap heen stuift, zowat uit.
Iedereen is redelijk moe, en eenmaal aangekomen is het vrijwel direct door naar het appartement, om te gaan slapen. Maar eerst nog even hier de update. Morgen Tokyo, en het Ghibli museum.

Foto van vandaag (Yup, karaoke boxen in een amusements hal)