Japan 2005

30 december

Gisteravond de website geupdate, en dat duurde tot wat later dan ik dacht, dus vanochtend was het al bijna half negen voor ik wakker was.
stairs Vandaag naar Kotohira, een plaatsje op het vierde grootste eiland van Japan , Shikoku, bekend vanwege zijn tempels. Ooit was het voornamelijk boedhistisch, maar met de opkomst van de Shinto religie zijn veel Boedha beelden verdwenen. Wat wel over is gebleven zijn de schitterende tempels... en de 785 traptreden naar de hoofdtempel. Dit is een voor japaners veel gelopen pelgrims route.
Het uitzicht is hier echter geweldig, en ik ga redelijk hard door het eerste geheugenkaartje heen van m'n camera. Vanaf hier kun je echter nog verder omhoog, nog eens 583 traptreden, en het is te merken dat niet iedereen dit doet. De mensen die je tegenkomt begroeten je met een voorzichtig 'Hi', waar ze een 'Konnichi wa' voor terugkrijgen. (Nee, geen Gruss gottie). Eenmaal boven staan we in de sneeuw!
snow Op weg terug komen we een groepje tegen, en een meisje (wat waarschijnlijk het beste engels spreekt) wordt naar voren geschoven om te vragen hoe ver het nog is, dus uitgelegd dat het 15 minuten nog is, en ze veel succes gewenst. Eenmaal beneden is het te merken dat alles in voorbereiding is voor nieuwjaar, wanneer het hier helemaal gaat uitpuilen van de mensen die hun eerste tempel bezoek gaan maken. De winkels sluiten vroeg, en er wordt druk geknutselt aan standjes onderweg.
In Okawara vinden we nog een mooi klein restaurantje waar ze een heerlijke maaltijd weten neer te zetten voor 750yen (ongeveer 6 euro). Je vraagt je af waarom je hier uberhaupt ooit nog zelf zou willen koken.
Redelijk op tijd zijn we terug, en morgen maar eens lekker uitslapen, mischien een duik in een onsen, en dan uitgerust de nieuwjaarsnacht in.

Fotos van vandaag (let op, heel veel fotos)