Japan 2005

2 januari

Zei ik gisteren uitslapen? Uhmm.. niet helemaal. We staan vandaag om half vijf op, om de eerste metro richting het station te pakken, alwaar we op weg gaan naar... Nagasaki, 900 km verderop.
Op het westerse gedeelte van japan rijden weer net iets andere treinen dan elders, en wederom zien ze er erg snel uit. Even een paar kiekjes, dan aan boord om te slapen. In Nagasaki is men voor het nieuwe jaar met een of ander optreden bezig op het station, maar wij gaan toch door naar Dejima.
Dejima Dit is het eilandje waarop vroeger de nederlanders voor het eerst handel mochten drijven met de japanners. Ondertussen is het natuurlijk geheel ingebouwd in de stad, maar er wordt hard gewerkt aan de restauratie. Er is zelfs spraken van dat er wat wegen omgelegd gaan worden om te zorgen dat alles op z'n oorspronkelijke plaats herrijst.
De nederlanders waren overigens niet de eerste om in contact te komen met de japanners, maar de portugesen hadden de vervelende eigenschap dat ze meer geinteresseerd waren in het bekeren, wat de japanners weer niet zo lag. Nederlanders hadden daar minder moeite mee, als de VoC maar handel kon drijven was het al goed. Dus werden de portugesen Japan uit gewipt.
Monument Daarnaast nog een ander stukje historie, iets moderner, maar zeker zo aangrijpend. 9 Augustus 1945 werd hier de tweede atoombom afgegooid door de amerikanen, in een poging om de oorlog te beeindigen, of in een poging om indruk te maken op Stalin. De meningen hierover zijn wat verdeeld, maar feit blijft dat het indrukwekkend is om te zien hoeveel verwoesting is aangericht, in naam van een oorlog.
Een museum toont alle gevolgen van de explosie, en wat het met de stad en zijn mensen heeft gedaan.
Nog even een hapje eten, dan weer de 5 uur reis terug, want morgen zit er weer een lange reisdag aan te komen, dan naar Kagoshima

Veel fotos van vandaag