hoekje

Oud en nieuw in Osaka

Het moet er toch maar eens van gaan komen, wat spulletjes gaan kopen voor m'n camera. Niet echt vroeg meer, op pad naar Yodobashi camera, om te kijken naar een aantal lenzen en een flitser. Het is heel even puzzelen, maar dan lukt het toch in het half japans, om de gewenste items bij elkaar te vinden. Omdat de telelens die ik op het oog had alleen handmatige focus heeft (en ik nog genoeg te leren heb van de normale instellingen van de camera) wordt deze niet gekocht, maar wel een mooie groothoek lens (12-24mm) en een flitser die tot 30 meter zou moeten halen.
Daarna op naar DenDen town, om te kijken naar electronica en alles wat anime en manga gerelateerd is. Het is al wel snel duidelijk dat het bijna oudjaar avond is, want de winkels zijn al snel aan het sluiten, en rond een uur of zeven wordt in het warenhuis waar we op dat moment zitten het 'oprotten' muziekje gespeeld.
Nieuwjaar is een van de drie belangrijke feestdagen van het Shintoisme, wat ook de reden is dat de japenners hier drie dagen vrij voor krijgen (een uniekum in een land waar de gemiddelde werknemer 10 vakantiedagen opneemt per jaar). Naast het religieuze is het ook altijd een goed excuus om eens lekker te feesten en dronken te worden. Dit verklaart waarschijnlijk dan ook het humeur van de twee dames bij de AM/PM supermarkt, die die nacht moeten doorwerken. Er wordt gesmeten met deuren, dienblaadjes, en zelfs de gebruikelijke hoffelijkheid richting klant moet van heel ver komen.

Als eerste gaan we naar de Shitennoji tempel, een plek waar volgens internet traditioneel door Osaka het oud en nieuw wordt gevierd. Hier wordt het nieuwe jaar ingeluid met 108 slagen tegen de bel, om de 108 demonen te verdrijven alvorens het nieuwe jaar in te gaan. Een monnik met megafoon en mobieltje telt vervolgens af om het nieuwe jaar in te luiden.
Het blijft hier echter erg formeel, dus besluiten we door te reizen naar het kasteel van Osaka, waar het over het algemeen wat rustiger, maar wel vrolijker is, met vuurtonnen en muziek. Hoewel er een erg koude wind staat, en het dus zelfs rond het vuur nog kleumen is, is het wel erg gezellig, en wordt er voorzichtig wat engels en japans gesproken. Rond een uur of drie is het echter toch wel mooi geweest, en ga ik snel naar huis om onder de wol te kruipen.
Akemashite omedeto gozaimasu(Gelukkig nieuw jaar!)