hoekje

Mt Aso - Hitoyoshi Ryokan

Wederom vroeg op, want vandaag gaan we een vulkaan bezoeken, en vervolgens dienen we wel netjes op tijd in de Ryokan in te checken, een klassiek japans hotel. Half zeven beneden in de lobby, en gelukkig ruim op tijd om kaartjes voor de trein te regelen en even wat ontbijt bij de locale cobini (winkeltje) te scoren.
Als we in Aso aankomen, en naar de bushalte lopen voor de bus richting de vulkaan wordt al gauw duidelijk dat het niet de meest ideale dag is om mt. Aso te bezoeken. Er hangt een dichte nevel, en in het busstation blijkt dat vanwege de activiteit van de vulkaan de kabelbaan naar de kraterrand gesloten is. Iets te veel giftige dampen. Toch maar die kant op, maar er is inderdaad alleen een dichte mist waar te nemen, en het is er ook nog eens goed koud in de stevige wind.

Na nog een paar uur treinen komen we dan aan in Hitoyoshi, en als we hier eenmaal aankomen in de ryokan wordt de hele dag meteen weer goed. Als eerste omkleden in de yukata, en eens lekker ontspannen. Rond zes uur wordt er beleefd geklopt, en na te kennen te geven dat men mag binnenkomen wordt vervolgens langzaam maar zeker de hele tafel volgebouwd met voedsel. Allerlei kleine hapjes, miso soep, en een potje met vlees en groente wat ter plekke wordt gekookt. Heel erg lekker, en misschien zelfs een beetje veel. De sashimi gaat uiteraard geheel op.
Na rustig uitbuiken wordt vervolgens de onsen van het hotel opgezocht, welke een aangenaam hete 37 graden Celcius blijkt te zijn. Eventjes stoom afblazen dus, en na vervolgens nog even iets kouds te drinken lekker naar bed (wat opgemaakt is terwijl we in bad zaten).